Country Style Doughnuts






Toama târziu, când oamenii se întorceau de la culesul porumbului bunica facea “ceva de aluat”. Fie scovergi, întorsuri, taşte sau în cele mai multe cazuri “colăcei cu miere de prună şi nucă răzălită”.
Îmi aduc aminte mereu de seriozitatea cu care trata lucrurile simple şi de pasiunea ei pentru bucătărie. Pasiune ce probabil ne-a insuflat-o tuturor. Când eram copil, bunica făcea aluatul într-o covată mare de lemn. Acum chiar daca respect cu sfinţeni reţetele ei, gustul nu este niciodata acelaşi ce a fost odată.
Ştiu că unele reţete se păstrează în mare secret, dar aceasta e atât de minunată încât nu îi pot refuza gloria pe care o merită.
Ingrediente:
1kg de făină
1 pacheţel de drojdie proaspătă
100 ml de lapte
75 de ml de ulei
3 lg de zahăr
1lgţ. de sare
Apă călduţă “ca de pită” (aşa spunea buni )
Ulei ptr copt
Magiun de prună (NU marmeladă)
Nucă

Se face o maia din lapte, zahăr , sare şi drojdie. În mijlocul făinii se face o adâncitură unde se toarnă maiaua şi uleiul. Începem să frământăm. Adăugăm şi apă călduţă până când aluatul capătă consitenţa aluatului de pâine, până când devine pufos. Acoperim aluatul cu un prosop de bucătărie şi îl lăsăm la dospit pentru 30-45 de minute, într-un loc călduros.
După ce s-a dospit mai frământăm preţ de 5 minute, iar apoi întindem aluatul pe suprafaţă pudrată cu făină.Decupăm gogoşii şi înainte de ai coace în ulei încins îi mai lăsăm la dospit 5 minute.
La sfârşit îi ungem cu miere de prună şi îi tavălim prin miez de nucă. De adaugat e faptul că eu am “ameţit” nuca în chopper 2 min.

Polenta Peanbutter Cookies




Cam asa le-ar spune Martha Steward...Asta pentru ca m-am insipirat dintr-o reteta de a ei...but with a touch of Vanilla Scented Kitchen...sorry Martha...nah...nu m-am put abtine Adevarul gol-golut este ca nu ma pot tine de o reteta capo-al-fine indiferent a cui bucatar ii apartine...Imaginati-va ca „am profanot-o” inclusiv pe Julia Child...Am facut acu ceva vreme Potage Veloute Aux Champignons- adica Supa-crema de ciuperci si nu m-am put abtine sa nu adauga ceva de la mine….Am pus fidelute de piept de pui la gratar….Ffff gustos a iesit….Anyway …back to our cookies…Deci sa va povestesc care ii faza cu biscuitii… Era o seara ca oricare alta…defapt o noapte…pe la 23 mai exact …ma plictiseam…si cum aveam chef de ceva dulce..dar nu gretos de dulce mi-am adus aminte de o reteta a Marthei pe care ea o cataloga ca fiind super easy… De obicei cand gatesc la 23 noapte fac chestii elaboroase care ma tin in picioare pana la 4-5 dimineata…dar acum nu prea aveam chef de nopti albe… Asa ca m-am pus la biscuit…

Ingrediente
Cam ptr 24 de biscuiti marisori ai nevoie de :
100 gr de unt
100 gr de unt de arahide
2 oua
100 gr malai
Daca mai cere aluatul mai dauga si cateva linguri de faina
1 esenta de vanilie
100 gr de zahar
Mod de preparare
Untul moale(amble tipuri) le freci cu zahar, oua si esenta. Cand se face o spuma atunci adaugi si malaiul si faina. La mine sincer a fost nevoie de vreo 4 linguri mari . Cantitatea de faina pe care trebuie sa o adaugi difera de cat de mari sunt ouale. Ale mele au fost gigant…si asta ptr ca sunt ecologice. La final vei obtine un aluat moale, pe care il pui in pos. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si spritezi dupa bunul tau plac biscuit in tava…
Se coc si in cuptorul fff bine incins pret de 6-7 minute. I-am facut in 10 minute si tot in atata timp am si mancat juma de tava…