Evenimente culturale ....pe alese

ŞCOALA DE VARĂ
proiect complex ce se va desfăşura în perioada iulie - august 2010 în localităţile Arad, Chişineu-Criş, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pecica, Pâncota, Sebiş, Sântana. Module de instruire:

- Confecţionarea de obiecte eco - artizanale „MICUL ECO-ARTIZAN” – modulul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani. Vor fi folosite materiale reciclabile şi biodegradabile pentru a confecţiona mici obiecte artizanale. Va fi adusă în prim plan problematica educaţiei ecologice urmărindu-se stimularea interesului copiilor şi formarea de abilităţi care să le permită să acţioneze pentru păstrarea unui mediu curat, dezvoltarea convingerilor şi comportamentelor necesare protecţiei mediului înconjurător. Produsele realizate în cadrul acestui modul vor fi valorificate în cadrul unor expoziţii (Târgul Eco-Mediu în perioada 24 - 26 noiembrie 2010) cu vânzare, fondurile obţinute fiind donate în scopuri caritabile. Perioada de înscriere 17 mai - 15 iunie.
- Muzică de fanfară – curs ce se va desfăşura în perioada 19 – 23 iunie, în comuna Chisindia, tematica din acest an cuprinzând muzică din ţările scandinave. Urmăreşte să ofere tinerilor talentaţi din judeţul nostru - şansa de a-şi exersa tehnicile instrumentale de execuţie pe teme noi, de a se cunoaşte mai bine, de a veni în contact cu alte culturi şi civilizaţii.
- Creaţie populară: ţesut şi cusături artistice – în perioada 15 iunie – 15 septembrie, în comuna Vladimirescu. Se va desfăşura sub forma unui atelier al tradiţiilor populare ce va urmări promovarea şi păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale.
- Olărit – în perioada iulie-august, în comuna Chisindia.
- Teatru-Actorie – vârsta cursanţilor cuprinsă între 12 – 18 ani. Modulul se adresează tinerilor care vor fi iniţiaţi în arta spectacolului, noţiuni de actorie, mimică, scenografie.
- Pictură - vârsta cursanţilor cuprinsă între 12 – 18 ani. Cursurile de pictură se vor desfăşura sub forma unui atelier, tinerii participanţi fiind iniţiaţi în noţiuni introductive ale picturii.
- Dans modern - Cursurile de dans modern îşi propun iniţierea tinerilor participanţi în domeniu dansului şi a mişcării scenice în general.
- Dans popular - Iniţierea tinerilor participanţi în domeniul dansului popular, dezvoltarea aptitudinilor artistice şi fizice.
Perioada de înscriere 20 mai-20 iunie 2010. Trebuie subliniat faptul că aceste cursuri vor fi susţinute de către lectori profesionişti cu o reputaţie unanim apreciată în domeniile mai sus amintite.
Informatii la tel: 0257-252 439



„INTER-ART 2010” GALA DIVERSITĂŢII CULTURALE ARĂDENE


Sâmbătă, 29 mai, ora 17.00 – Arad, Ştrandul „Neptun”. Programul va începe cu Parada portului popular. Va urma recitalul formaţiei de dansuri „Junii Seleuşului” – locul I la Festivalul concurs „Autentic Fest Junior” – 2009. Grupul vocal „Sânzienele” al Şcolii Populare de Arte Arad şi laureatele Festivalului „Muguri de tezaur” – 2009: Roxana Suciu, Dalia Suba, Maria Moţ, Simona Stănilă şi solistul vocal Adrian Bâc.
Recital folcloric cu formaţiile de dansuri „Şiriana” din Şiria şi „Busuiocul” din Sântana, laureate ale Festivalului – concurs judeţean de folclor „Autentic Fest” – ediţia 2009.
Dans modern cu participarea dansatorilor de la Palatul Copiilor şi Elevilor.
„Trăiri” cu marionete – reprezentaţie pe muzică de Ciprian Porumbescu – participare la Festivalul Internaţional de Teatru Avignon Off – Franţa 2009.
Muzică de jazz cu Sonia, premiu de debut la Festivalul de Jazz de la Bucureşti – 2010.
Muzică pop cu soliste ale Şcolii Populare de Arte Arad, laureate ale Festivalului „Pop Star – 2010”: Raluca Dumitrescu, Diana Bodnărecu, Laura Mihăilescu. Recital: Paula Cordea.
Prezintă actorul Ionel Bulbuc. Organizator: Centrul Cultural Judeţean Arad.



TÂRGUL de PRODUSE şi PREPARATE CULINARE TRADIŢIONALE - ediţia a IIa, organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, în 29 mai 2010, locaţia: ştrandul „Neptun”. În cadrul târgului vor fi prezentate produse şi preparate culinare tradiţionale specifice zonei noastre, vor avea loc degustări, iar producătorii vor avea posibilitatea valorificării prin comercializare a produselor.
Dintre produsele promovate amintim câteva: salam şi produse din carne- salam de Nădlac, produse de Semlac; pită de Pecica, găluşte slovăceşti, cozonaci de Nădlac şi Zerind, întorsuri de Şepreuş; ţuică şi răchie din localităţile: Chisindia, Aldeşti, Groşii Noi, Şepreuş; vinuri din podgoria arădeană; telemea de Susag şi Şeitin, smântână de Hălmagiu; murături tradiţionale – bureţi de butuc; miere de albine.

Târgul de produse si preparate culinare traditionale

Eveniment cultural devenit tradiţional, meleagurilor arădene – Tărgul de produse şi preparate culinare tradiţionale se va desfăşura în acest an la Ştrandul Neptun din municipiul Arad în perioada 29-30 mai.
Organizatorii Consiliul Judeţean Arad – Centrul Cultural Judeţean Arad, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Arad şi Primăria Municipiului Arad vă invită, cu această ocazie să degustaţi produsele culinare (majoritatea atestate din punct de vedere a calităţii şi autenticităţii) oferite din belşug de către producătorii tradiţionali din judeţul nostru, cum ar fi : salamul de Nădlac, Pita de Pecica, Pălinca de Groşii Noi, Răcia de Aldeşti, Ţuica de Chisindia, Reteşul de Şepreuş (plăcinta ţăranească de casă), Găluştele slovăceşti de la Nădlac, brânzeturi, paste făinoase de casă, dulciuri de casă etc
Într-un moment în care trendul ECO obţine din ce în ce mai mulţi adepţi, evenimentul de la Arad ne sugerează cum să gătim şi să ne hrănim natural şi sănătos. Ca urmare aici se vor organiza concursuri de „măiestrie în arta culinară” pentru preparatul tocăniţei, sarmalelor, ciolanului cu fasole sau plăcintelor de casă.
Alături de „maieştrii bucătari ai artei culinare tradiţionale”, la Arad vor mai fi prezenţi: producatori de legume si fructe proaspete, producatori de produse apicole, producatori de plante şi flori decorative de sezon din judeţ şi nu numai.
Manifestarea va fi „agrementată” cu o serie de momente cultural – artistice inedite.









Welcome home, Julia!!!



Welcome home, Julia!!!
Acum cateva zile mi-a ajuns acasa un musafir de mult asteptat. Postasul mi-a adus-o pe Julia (Mastering the art of french cooking).

Imi doream demult aceasta carte, si cea mai buna modaliate de ai ura "Bun venit" era ingurarea cu o reteta!!!
And as Julia sad... "good food can Kneal death", reteta asta mi-a detronat toate supele...inclusiv pe cea de brocolli care pana acum era preferata mea....


Potage Veloute Aux Champignons
(Cream of Mushroom Soup)
Supa crema de ciuperci


Ingrediente pentru 4 portii:

2 cepe taiate fin
4-5 linguri de unt - asta inseamna cat 50 gr daca lingurile sunt cu varf
3 lg de faina
sare si piper
zeama de legume sau de pui - eu am folosit de legume
patrunjel taiat marunt
250 gr de ciuperci proaspete - pe cat posibil evitati-le pe cele din borcan

Se topeste o lg de unt. Se lasa la calit bine: ceapa tocata fin si ciupercile, taiate in prealabil julien style. Dupa ce ciupercile nu mai sunt crude, se iau de pe foc si se piseaza cu blenderul. Pasta obtinuta se pune din nou la foc. Se toarna zeama de legume si faina sarea si piperul si se lasa la foc mic, pana cand 2 clocot de 2-3 ori. Eu am avut de o zi inainte o bucatica de piept de pui la grill pe care l-am taiat fasii subtiri. Deasupra se presara patrunjel tocat fin. Julia ar fi servit supa cu crutoane de paine!!!

Eat untill you drop....!!! :))



Life is just a bowl of cherries....







Life is just a bowl of cherries
Don't take it serious,
Life's too mysterious
You work,
You save,
You worry so
But you can't take your dough
When you go, go, go


Si daca acesta e moto-ul Vanilla Kitchen ce era mai potrivit decat Cherry Pie...
Acum pot spune ca il inteleg pe Tom/Jerry de ce fura tot timpul Placinta cu visine...(asta se intampla in desene :))) E absolut delicioasa!!!!
Trebuie sa recunosc ca atunci cand ma gandeam la placinta cu visine/cirese imaginea care imi venea in minte nu semana deloc cu ce am facut eu azi.
Placinta cu visine tipica si clasica Romanian style, un simplu piscot peste care adaugam continutul unui borcan de visine...si e gata treaba...20 de min mai tarziu e gata coapta si mancata.....:))
Cherry Pie e varianta americana , mai laborioasa si mult mai delicioasa!!! Umplutura poate fi situata undeva intre crema si fruct natur din compot. Datorita amidonului zeama din compot se face o crema fina dulce acrisoara.
Aveti mai jos reteta!!! Nu ezitati sa o incercati!!! Regretele vor fi doar la cantitate...adica : O sa regretati ca nu ati facut o portie dubla!!!

Ingrediente pentru blat:
250 gr de faina
1 praf de copt
2 lg esenta de lamaie
8 lg de apa calduta
100 gr unt la temperatura camerei.

Ingrediente pentru umplutura:
400 gr de visne sau cirese- eu am pus visine. Pot fi proaspete, congelate sau din compot.
zeama de pe compot
1 anason stelat
2 lg de amidon
2 lg praf de scortisoara
5 lg de zahar brun

Ingrediente pentru glazura:
1 albus de ou
4-5 linguri de zahar brun

Intrun bol se amesteca faina cu praful de copt si zeama de lamaie.
Untul se taie in mici bucatele si se framata bine cu faina. Se adauga si apa. Daca aluatul este prea moale atunci se mai adauga 2-3 lg de faina. Se impacheteaza in folie de plastic si se da la rece 30 de minute.




Intre timp se pregateste umplutura. Se pune pe foc mic zeama de visine cu amidonul, zaharul, scortisoara si anasonul. Se amesteca incontinuu. Dupa ce da in clocot teoretic ar trebui sa se ingroase putin cate putin. Se scoate anasonul. Peste crema astfel obtinuta se pun visinele fara sambur, si se mai da un clocot amestecand in continuu.



Se scoate aluatul din frighider si se taie un sfert din bila de aluat. Bucata ceea mai mare se intinde intr-o tava rotunda, inclusiv pe pereti. Deoarece aluatul continee o cantitate destul de mare de unt nu mai este nevoie sa ungeti tava. Se toarna peste umplutura de visine. Din bucata de aluat ramasa se face un grilaj care se pune deasupra umpluturii.


Se bate un albus de ou si se unge grilajul si marginile prajiturii. Se presara deasupra zaharul brun si se da la cuptor cam o jumatate de ora.
Se serveste calduta si cu multa pofta!!!