Ghidul Vinurilor


1. Riesling
Vinul Riesling este un vin alb care isi are originea in frumoasele vai din Germania (de aici vin cele mai apreciate sticle de Riesling). De obicei este un vin sec cu un buchet extrem de complex, cu arome de fructe tropicale (grapefruit, lamaie, mar, piersica si fructul pasiunii) si flori, avand un gust dulceag si acid in acelasi timp. Rieslingul este un soi pretentios la cultivare, strugurele ajunge tarziu la maturitate, dar ofera un vin de calitate deosebita.
Merge de minune cu: fructe de mare sau mancare asiatica.

2. Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal cand vine vorba de imbunatatirea calitatilor prin imbatranire. Cu trecerea timpului, aroma sa distincta de stafida neagra poate dezvolta un buchet cu nuante de cedru, violete, piele sau tabac si aroma puternica de tanin se va inmuia considerabil astfel.Considerat mult timp ca fiind un soi antic, soiul Cabernet Sauvignon este un urmas al soiurilor Sauvignon Blanc si Cabernet Franc.Merge de minune cu: carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata (de preferat amaruie).

3. Merlot
Merlotul este un vin rosu fructat si usor ce isi are originea in Franta, mai exact in Bordeaux. Este un vin faimos pentru aromele puternice de visina neagra, stafide, masline verzi, dar si menta, vanilie sau ciocolata. Merlot este un vin sec, cu o culoare rosie-rubinie mai putin intensa decat cea a Cabernetului si cu o astringenta mai temperata, vinul Merlot se impune printr-o catifelare specifica celor mai fine vinuri.
Este absolut delicios atunci cand este servit putin sub temperatura camerei.
Merge de minune cu: pui, miel, vita, rata sau mancaruri cu specific italian.

4. Pinot Noir
Probabil cel mai romantic si mai voluptos vin de pe Pamant, Pinot Noir-ul este un vin rosu parfumat, dulceag si totusi puternic! Este probabil cel mai popular si cel mai consumat vin din lume, cu toate ca nu se poate cultiva oriunde si oricum. Acesta creste in mai multe zone geografice de pe glob, insa este asociat in special cu regiunea Cote d'Or, din Bourgogne, Franta, unde se produce unul dintre cele mai calitative (si scumpe) vinuri din lume.Merge de minune cu: carne de miel, somn, rata, fazan si paste fainoase de origine italiana.

5. Rose
Asa cum sugereaza si numele, vinul Rose este un vin de culoare roz care a vazut lumina zilei prin anii '70 cand cererea de vin alb era atat de mare, incat producatorii au inceput sa faca vin alb din... strugurii rosii! Si asa a luat nastere vinul rose. Vinul rose este un vin rosu vinificat in alb. La noi Mehedintiul si Dealu Mare sunt zonele cu cele mai reusite vinuri de acest tip.Totusi... nimic nu se compara cu o intalnire ca intre fete si o sticla de Mateus Rose! :) Merge de minune cu: mancarurile condimentate (bucataria asiatica), peste sau carne alba, salate, branzeturi proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu