Ghidul Condimentelor




Mai jos "am compus" un mic ghid al condimentelor.Asta ca sa va fie mai usor in bucatarie.

Pe mine una m-a ajutat foarte mult. Si daca fiecare mancare este condimentata cum trebuie laudele vor fi mult mai numeroase.Eu una, l-am "stilizat", si l-am lipit pe usa de la bufetul din bucatarie. Asa voi stii intotdeauna ce condiment merge cu vita, porc, sau pui. 


ANASON

 Se folosete la salate,fasole, bauturilor alcoolice, in patiserie, panificatie, cofetarie ,dă savoare compoturilor, muraturilor (varza rosie, castraveti etc), mancarurilor de dovlecei, preparatelor de ciuperci, lichiorurilor, prajiturilor.


ARPAGIC

Adaugat in mod frecvent supelor, tocanelor si sosurilor, mai ales cele pe baza de iaurt sau oua. Fierberea, prajirea sau coacerea distrug in buna masura aroma sa.Nu este recomandat in combinative cu ceapa si usturoiul.


BOIA

Se foloseste la prajirea carnii si in sosurile sau rantasurile tipic unguresti si preluate in Ardeal. Atentie insa, paprika contine zahar, care devine foarte amar cand este incalzit in exces, asa ca adaugati boiaua la sfarsitul procesului de prajire si nu o lasati decat cateva secunde pe foc.


BUSUIOC

Mâncăruri cu specific italian e necesar să ai la îndemână busuioc. Fie că găteşti paste sau pui, mâncarea va primi o aromă deosebită. De asemenea îl poţi folosi şi când găteşti peşte sau scoici.


CAPERE

In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.


NUCSOARA

La prepararea dulciurilor si compoturilor sau la aromarea branzeturilor. Combinatia de spanac cu nucsoara este clasica pentru bucataria italiana (in umplutura de la ravioli).


CHIMEN

In patiserie, in cazul preparatelor sarate.


CIMBRU

E un condiment care se pune in ciorba de fasole, in sarmale, in varza calita la cuptor cu carne de rata sau curcan, in ciorbe, in apa in care fierbi spaghetele, carne de porc.


CORIANDRU

Coriandru este folosit in special la preparatele din carne, respectiv din peste, insa boabele intregi se pot folosi si la muraturi, la fel ca si boabele de patrunjel. Se pot folosi atat fructele uscate, incorect denumite seminte, datorita formei lor, precum si frunzele de coriandru, cunoscute sub numele de cilantro, cu mentiunea ca perioada de recoltare difera pentru fiecare in parte.


CURRY

Mancarurile de legume,orez.


DAFIN

Se foloseste la condimentarea si aromatizarea diferitelor preparate: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, pizza, paste, sosuri de legume, muraturi.


HREAN

In salate sau se infasoara sarmalele intocmai ca si foile de vita, salate, sosuri.


IENIBAHAR

Ienibaharul se foloseste pentru tocanite si sosuri si pentru parfumarea legumelor murate (impreuna cu semintele de mustar). Este, de asemenea, inclus in amestecuri de condimente pentru carnati si mezeluri produse industrial.


IENUPAR

Varza murata


LEUSTEAN

Ciorbe


LEURDĂ

Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, cartofilor, salatelor sau branzeturilor.


GHIMBIR

Poate fi adaugat la salate,cum s-a mai spus,de asemenea in blaturide tort(o lingurita rasa)pentru aroma si gust.Este foarte potrivit in turta dulce, carne de miel sau oaie.


MAGHIRAN

Condimentul poate fi folosit la asezonarea mancarurilor robuste de legume (varza, cartofi), carnati, sosuri.


PATRUNJEL

Patrunjelul este deseori folosit pentru sosuri; celebrul sos verde german este un exemplu, supe.


VANILIE

Deserturile dulci: inghetata, creme, budinci, aluaturi, ciocolata.In cantitati mici la carne si la peste.


OREGANO

Oregano este omniprezent in bucataria italiana unde este combinat cu rosii, legume fierte si fripte, carne. Impreuna cu busuiocul da aroma caracteristica bucatariei italiene.Felul de mancare cel mai bine asociat cu oregano este pizza, peste, scoici, ciuperci.


PIPER

Fripturi, orez, peste, salate, sosuri


ROZMARIN

Rozmarinul se foloseste pentru peste, carne (mai ales de pui), dar si pentru legume. Este recomandat pentru cartofi, si foarte potrivit pentru legume, carnea de oaie.


SALVIE
Italienii folosesc salvia mai ales pentru a aromatiza felurile cu carne rosie sau pui; mai ales cele cu vitel, care este considerat fara gust. Saltimboca alla Romana este probabil cel mai celebru fel cu salvie: felii foarte subtiri de carne de vitel se prajesc impreuna cu sunca sarata (prosciutto crudo) si cu frunze proaspete de salvie, apoi se stropesc cu marsala, un vin tare din Sicilia.

Frunzele de salvie prajite in unt pana cand acesta devine cafeniu produc un sos simplu si interesant (chiar daca nu si foarte usor pentru stomac) folosit pentru gnocchi sau orice alt tip de pasta.


SCORTISOARA

Exclusiv in deserturi


TARHON

Pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci. Cel mai des insa se foloseste la salate.


ŞOFRAN
Este folosit pentru mai multe mancaruri mediteraneene, de multe ori in legatura cu pestele sau fructele de mare. Exemple celebre sunt risotto alla milanese din Italia (orez cu bob scurt cu maduva de oase), supa de peste provensala bouillabaisse si mancarea nationala spaniola, paella valenciana (orez picant cu fructe de mare sau pui.


4 comentarii:

  1. Informatiile sunt foarte utile,iar articolul interesant !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt indragostita de nucsoara. Am descoperit-o acum vreun an intr-o reteta araba, si de atunci o folosesc si in prajituri/dulcetiuri dar si in mancaruri de carne sau tocanite de legume.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru blog!Te astept pe blogul meu sa-ti ofer un premiu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super articolul, cu informatii extrem de utile

    RăspundețiȘtergere